meditation

Meditatie

Wat is Meditatie?

Meditatie helpt je om het beste uit jezelf te halen. Fysieke oefeningen verhogen je lichamelijke doorzettingsvermogen en versterken je spieren, maar meditatie traint je geest. Het leert je in het moment te leven en te focussen op het hier en nu. Meditatie vergroot je concentratie en verbetert je prestaties. 

Meditatie kan je helpen om te gaan met stress in bv. een veeleisende baan. Werknemers zijn vaak te veel bezig met presteren, met ‘doen’ en te weinig met ‘zijn’ en ‘voelen’. Meditatie kan je leren een stapje terug te nemen, stil te worden en zaken van een afstand te bekijken (helikopter view), waarna je weer inzoomt en verfrist verder gaat met je dagelijkse bezigheden.

Hoe werkt het?

“You cannot stop the waves, but you can learn how to surf." Soms kun je geen rust vinden en blijven continue gedachten door je hoofd spoken. Heb ik die persoon wel terug gebeld, heb ik die facturen wel verstuurd? We kunnen deze gedachten niet uitzetten, maar we kunnen wel leren ze te beteugelen en dat is precies wat meditatie je leert. Het helpt je je geest te trainen en te beheersen. Bovendien helpt het je bewust te worden van overheersende gedachtenpatronen en gevoelens die belemmerend kunnen werken. 

Tijdens meditatie leer je te concentreren op de ademhaling en om je gedachtestroom af te remmen. Daarnaast krijg je inzicht in je gedachten en leer je geestkracht te gebruiken. Ook bestudeer je gedachtenpatronen die weerstand bieden. Door bewustzijn te creëren begin je je geest te begrijpen en zal je nieuwe positieve patronen en oplossingen aanleren, welke je in de praktijk kunt toepassen. 

Voordelen van meditatie

 • Verhoogt concentratie, zelfbewustzijn en mentale gezondheid
   
 • Kan langdurig verzuim door chronische stress of burn-out voorkomen
   
 • Geeft voldoening, vitaliteit en veerkracht
   
 • Stimuleert persoonlijke ontwikkeling
   
 • Geeft rust en vermindert angst
   
 • Bevrijdt je van beperkende gedachtenpatronen
   
 • Verhoogt empathie
   
 • Geeft perspectief en duidelijkheid
   
 • Verhoogt productiviteit en vermindert ziekteverzuim
   
 • Fysiek en mentaal fitte werknemers zijn productiever 

Tijdsduur van meditaties
Minimaal 8 sessies van  1,5 uur, verspreid over een periode van 16 weken. Na 5 weken wordt een terugkomsessie ingepland. 

Uitvoering:
Geschikt voor alle niveaus binnen een organisatie
Proefsessie bij nieuwe organisaties
Na de eerste en laatste sessie volgt een evaluatie (nul- en eindmeting)

Achtergrond informatie